неделя, 20 юли 2014 г.

"Възхвала на глупостта" от Еразъм Ротердамски - споделя Росен

"Или пий, или си върви" - Еразъм за комедията на живота.

Реших все пак да поостана още малко, пиейки n-тия скоч за вечерта, и да напиша няколко изречения за "Възхвала на глупостта", която симпатично открих в книжарницата на старо, локализирана малко преди мавзолея на Батенберг. 

Нямам идея колко измерения на сатирата е искал Еразъм да вплете в произведението си, но е факт, че иронията в стила му е от най-висока класа, като проблемът навярно е, че тези, за които е предназначена творбата, най-малко биха я разбрали (или дали изобщо биха стигнали до нея?). Самата Глупост е предоволна от този факт: "Защо да мечтая за храм, когато целият свят ми е храм, и то прекрасен, ако не се лъжа? Аз няма да остана без служители, докато съществуват човеци."




"Човешката душа е така устроена, че много по-лесно се пленява от лъжата, отколкото от истината", продължава Глупостта - тази благородна дама, която привлича своите овцезаблудени последователи с освободено от мисъл съществуване и безкрайни пирове на празни трапези (15-15, не се сдържах). Именно от този факт се възползва и самият Еразъм, който по такъв начин непрестанно смесва истината и лъжата, че в един момент словата на Глупостта звучат толкова мъдро и съвършено логични, че ти идва да се топнеш в нейното море и да не излизаш повече на повърхността. А може и вече да си го направил. Все пак "истинско благоразумие е, щом си се родил смъртен, да не желаеш да бъдеш мъдър повече от възможното: или драговолно да бъдеш снизходителен към множеството, или вежливо да грешиш с него."

Несъмнено ренесансовите творби притежават една очарователност, която трудно намира аналог в други епохи. В тях някак нещата изглежда, че се случват "за първи път", което, разбира се, не е така, но пък авторите от периода го правят да ти звучи така. Блестящият ум на Еразъм, захранен с най-доброто образование, което времето му би могло да предложи, "за първи път" сваля плътта на нравите на значителна част от обществото, разкривайки скелета под тях - Глупостта.

"Това е именно да играеш комедията на живота."

защото: Еразъм сякаш ни казвa i'm standing alone/ i'm watching you all/ i'm seeing you sinking

Няма коментари:

Публикуване на коментар